Cuțitele norvegiene Helle aparțin icoanelor vânătorilor și iubitorilor de bushcraft. Au fost realizate manual din materiale naturale încă din anii 1930 - cu accent pe durabilitate, claritate incomparabilă și aspect frumos. Și în spatele lor este o poveste, parcă desprinsă dintr-un film de aventură!
După Primul Război Mondial, sute de norvegieni au călătorit în Statele Unite pentru a câștiga experiență în „lumea mare”. Printre aceștia s-a numărat și întreprinzătorul Steinar Helle, care s-a întors în orașul natal Holmedal, la sfârșitul anilor 1920. A apreciat priveliștea pe care o dobândise peste ocean, dar în mijlocul agitației marilor orașe, a început să-și găsească liniștea în vestul Norvegiei. El a adus acasă cunoștințele că o persoană cu idei bune și energie pozitivă poate să străpunge oriunde. Și sălbăticia scandinavă nu ar trebui să fie o excepție.
Început greu
În timp ce Steinar se gândea la oportunități de afaceri, fratele său Sigmund a petrecut timp în atelierul tatălui său. Fierarii din sat se bucurau de respect general în acest mediu, așa a fost și în cazul lui Bernt Helle: El „încălța” caii și gestiona diverse unelte, așa că fără serviciile sale poate că niciun fermier din zonă nu s-ar putea descurca. Pasiune pentru lucrul cu focul s-a transferat și pe fiului lui, iar proaspătul adult Sigmund și-a propus să exploreze noile procese metalurgice în fabricile moderne de fier.
Diferitele căi de viață ale celor doi frați până la urmă s-au reunit. Din conversațiile lor a venit ideea de a crea o uneltă ascuțită, care să-i ajute pe norvegieni să facă față situațiilor de zi cu zi. Când s-au uitat la echipamentul fermierilor din Holmedal, au constatat că majoritatea cuțitelor lor nu prea au fost de valoare. Apoi și-au dat seama și de semnificația simbolică a lamei: În plus, mulți bărbați dețineau un mic cuțit decorativ, care duminica - băgat în spatele curelei - forma un accesoriu de modă atunci când vizitau biserica. Cu toate acestea, achiziționarea a două cuțite a fost prea scumpă, așa că frații Helle au decis să facă o singură unealtă universală. Trebuia să fie suficient de robust și rezistent pentru munca grea în pădure sau pe câmp, dar în același timp frumos și proiectat artistic, pentru ca vecinii să-l poarte la ocazii formale.
Din aceste rădăcini a început să se formeze marca Helle în 1932, care în curând urma să stabilească un nou standard în producția de lame scandinave. Printre altele, și-a propus să risipească mitul că un cuțit funcțional nu poate satisface ochiul. Începuturile au fost extrem de dificile – mai ales pentru că Sigmund și Steinar au fixatfoarte sus ștacheta și au respins să-și facă treaba pe jumătate.
Producție artizanală
La ferma familiei, unde a crescut atelierul de cuțite, nu s-a introdus curent electric și frații au fost nevoiți să folosească apa de ploaie sau zăpada topită pentru a alimenta utilajele. Prin urmare, au construit un jgheab de piatră pe versantul unui munte din apropiere, care ducea apa direct la fabrică. Producția era astfel dependentă de capriciile vremii - de îndată ce a început să plouă, frații Helle au fost nevoiți să părăsească totul și să alerge imediat la ferăstraie și polizoare. Apoi au lucrat 36 de ore continuu, doar pentru a îndeplini contractele.
În timp ce Sigmund dădea cuțitului forma potrivită, Steinar s-a ocupat de comenzi. La început, a încercat să obțină bani pentru a funcționa la cel mai mic cost posibil. De exemplu, călătoria sa de la coasta de vest până la Oslo, care a măsurat 565 km și a traversat munți neospitalieri, a devenit literalmente legendară. Steinar a traversat această cale pe o bicicletă cu un rucsac plin de cuțite, pe care le-a vândut în metropolă, iar apoi a urmat același traseu înapoi. În anii 1940, norvegienii întreprinzători au reușit să pătrundă pe piețele internaționale, ceea ce s-a reflectat imediat în lamele în sine, care purtau inscripția engleză „made in Norway”. Când Sigmund a fost întrebat de ce nu a ales limba maternă, acesta a răspuns zâmbind: „Nu vrem să reprezentăm Holmedal lumii, ci lumea Holmedalului”.
Până în prezent, Helle se străduiește să combine măiestria tradițională cu tendințele moderne. Chiar și în secolul 21, cuțitele sale sunt produse în locația originală, iar de fabrică se ocupă deja a treia generație. Nepotul fondatorilor, Sven-Erik, a descris elocvent filosofia pe care o avea el și fratele său Jan Steffen: „Nu am simțit niciodată că trebuie să preluăm compania. Am făcut-o pentru că credem că metoda manuală de fabricare a cuțitelor Helle are un loc ferm în lumea de astăzi. Faptul că menținerea producției în regiunea de origine are valoare nu se mai poate exprima în bani. Că uneltele ar trebui să fie create de oameni care își iubesc munca și trăiesc vieți bune înconjurate de natură frumoasă. Toate acestea sunt esența muncii noastre - să creăm în Helle obiecte cu calitate funcțională și estetică, care să reziste mult timp și, în plus, să aibă suflet.”
Miros de ceară și ulei
Cuțitele norvegiene sunt fabricate din materiale naturale sub formă de prelucrare manuală. Pe mânere veți găsi copaci scandinavi, în principal mesteacănul creț, stejarul și fagul sunt de asemenea populare. De ce mesteacăn? Lemnul său creează modele de culoare unice, astfel încât fiecare cuțit este de facto unic. Cu toate acestea, diversitatea genetică a acestui lemn complică producția - funcționează diferit cu loturile individuale de lemn.
Materialul cu parfum de rășină rămâne în depozitul frigorific cel puțin 12 luni, unde se usucă lent. Apoi muncitorii îl taie în bucăți, care așteaptă următoarea etapă de uscare. După modelare, mânerele sunt scufundate în ulei de in pentru câteva zile până când lemnul este complet „sorbit”. Lichidul rezidual este în cele din urmă îndepărtat într-un tambur de măcinat, iar lucrătorii conectează apoi mânerul la lamă. Aceasta este urmată de șlefuire manuală până la forma finală și lustruire până la un luciu satinat. În detaliu, procesul descris diferă pentru tipurile individuale de copaci și serii de modele, dar baza rămâne aceeași. Este interesant că, cu niște ajutoare ascuțite, lemnul (de la tăierea copacului până la finalizarea cuțitului) trece prin cincizeci de operațiuni. Scopul este de a permite cuțitelor - în cuvintele lui Sven-Erik - să „îmbătrânească cu demnitate”. De aceea sunt interzise substanțele chimice și substanțele sintetice comune pentru stabilizarea lemnului: intră în joc doar uleiul și ceara.
-
Helle a folosit oțel dezvoltat de fierari încă din anii 1960. Este un material cu trei straturi: atunci când se formează o fisură în miezul mai dur din cauza fragilității sale mai mari, partea moale împiedică răspândirea acesteia la suprafața lamei, astfel încât să nu se producă fragmentarea. Astăzi, veți găsi două variante Sandvik pentru cuțitele Helle: H3LSS cu miez din oțel inoxidabil și oțel carbon H3LCA. Uneori apare și oțelul inoxidabil suedez Sandvik 12C27, care este ideal pentru lamele cu unghi mare de tăiere. Beneficiile sale includ duritatea, tenacitatea sau rezistența la coroziune.
-
Toate tipurile de constructii
Produsele Helle sunt renumite pentru tăierea lor scandi precisă la un singur unghi - lama nu are o teșire clasică și se termină cu un microfierăstrău (cu excepția lamelor pentru pescari). Norvegienii recomandă folosirea pietrelor plate sau a polizoarelor pentru măcinare, iar dimensiunea granulelor trebuie ajustată la nivelul de uzură. La www.helle.com veți găsi instrucțiuni detaliate despre cum să evitați deteriorarea partenerului dvs. de oțel și restabilirea clarității inițiale. Toate modelele se laudă și cu o garanție pe viață, care nu acoperă doar utilizarea greșită și întreținerea necorăspunzătoare.
-
Când întrebi pe cineva din echipa Helle ce modele produc de fapt, primești răspunsul: „Cuțite scandinave pentru toate activitățile în aer liber”. Conform construcției, acestea pot fi împărțite în patru grupuri de bază. Primul se numește „clasic”, formează nucleul programului de producție și include modele universale în natură de tip stick tang (mânerul este format dintr-o singură bucată, lama de oțel este sub forma unui baston introdus și lipit de lemn ). Aceasta include aproape 30 de modele în stil tipic scandinav. O serie de șapte cuțite mai rezistente și pentru o muncă mai solicitantă, cu o construcție full tang (oțelul parcurge întreaga lungime a unealtei, mânerele sunt înșurubate pe tijă din lateral) sau half tang (coda se termină în mijlocul mânerului).
-
Același număr de modele include o colecție de pescuit cu lame lungi și subțiri. Și, în sfârșit,preferatele din producție sunt trei cuțite cu închidere. La prima vedere, arată ca un cuțit fix, pe partea din spate au blocare back lock și pe piață sunt doar din anul 2017. În concluzie, Helle este fan al oamenilor creativi cărora le plac cuțitele norvegiene, dar vor să proiecteze unul după propriul gust. Prin urmare, oferta nu duce lipsă de părți separate - mai mult de douăzeci de lame de forme diferite, fitinguri din alama, prisme din lemn de mesteacăn sau teci de piele. Pentru fani, există suporturi din lemn, cutii de călătorie pentru mai multe cuțite sau curele de piele cu logo.
-
Îngrijirea frumuseților norvegiene
Următoarele principii de întreținere a cuțitelor provin direct din manualul oficial al companiei:
Curățați și uscați cuțitul după fiecare utilizare.
După felierea cărnii, se recomandă clătirea lamei cu apă caldă cu putin detergent.
Utilizați o microfibră moale pentru a usca lama.
Tratați mânerul în mod regulat cu ulei sau ceară - în mod ideal, un produs natural nemineral (de exemplu ceară de albine).
Aplicați grăsime sau ulei pe lamă - acest lucru este deosebit de important pentru cuțitele din oțel carbon.
Tratați carcasa cu o impregnare incoloră, pentru a-și păstra suplețea și strălucirea. Cel mai potrivit este lubrifiantul pentru șa sau crema numită Dubbin (un agent de impregnare care conține ceară naturală, uleiuri și seu).
Dacă carcasa se udă, uscați-o bine la temperatura camerei.
Nu uscați lemnul sau pielea lângă flăcări deschise sau încălzitoare - altfel se va crăpa.
-
Salvați copacii rari
În Helle, pe lângă lemnul brut, folosesc și un material unic numit kebony, care este creat prin tratarea coniferelor scandinave. În timpul keebonizării, rășina este extrudată din lemn, care este înlocuită cu un amestec special cu un conținut ridicat de compus organic alcool furfurilic, extras din biomasa reziduală (de exemplu, știuleți de porumb egrenați). Lucrătorii apoi usucă și întăresc materialul la 115 ° C.
-
Acest proces întărește pereții celulari cu aproximativ 50% - rezultatul este un material cu parametri similari cu lemnul exotic premium condus de tec, lemn de trandafir sau mahon. Prin urmare, se caracterizează printr-un aspect întunecat atractiv (cu excepția cazului în care îl tratați cu ulei, peste câțiva ani va deveni și gri) tot cu proprietățile lemnului extrem de rezistent al speciilor de arbori pe cale de dispariție. Durata minimă de viață a kebony este de 30 de ani, în plus, se laudă cu rezistență sporită la putregai. În mod similar, abordarea norvegiană a producției ecologice de mânere de coarne de ren - acest material se obține exclusiv prin colectarea coarnelor aruncate.
-
Bijuterii compacte
Unele cuțite sunt create în colaborare cu designeri renumiți. Mândra ocupă un loc de cinste printre ei – cel mai mic model solid purtat de mulți angajați Helle în talie. Supraviețuistul canadian Les Stroud a luat parte la nașterea uneltei compact, iar numele său înseamnă „mândru” în limba română – Mândra a fost creat pentru șederea lui Stroud în sălbăticia Carpaților Meridionali.
-
Ambalajul în sine mărturisește grija norvegienilor. Veți primi un cuțit cu lamă de 69 mm din oțel inoxidabil sandvik cu trei straturi într-un tub din carton reciclat, în care veți găsi și o gamă largă de accesorii: curea din piele pentru agățat la gât sau la rucsac, microfibră cu logo (servește ca tampon sau pentru uscarea lamei), broșură maro închis cu istoricul companiei, instrucțiuni de întreținere și card de garanție. Totul este prelucrat cu precizie, iar impresia vizuală este însoțită de un miros plăcut.
-
Mândra aparține cuțitelor din construcția full tang iar mânerele de mesteacăn sunt fixate pe tijă cu precizie milimetrică - când treceți degetul de-a lungul îmbinării, nu veți recunoaște trecerea dintre materiale prin atingere. Lama înaltă are un luciu de oglindă și este la fel de ascuțită ca un brici - aproape fără efort, am tăiat cu el un carton cu trei straturi și o pungă de aluminiu, iar ea s-a descurcat perfect la ascuțirea crenguței până la vârf. Datorită tăieturii distinctive, nu există niciun pericolul că degetul arătător va „sării” la lamă. Din păcate, tăierea materialelor mai dure a lăsat urme pe lamă, pe care am reușit să le lustruiesc doar parțial. Taxa pe compactitate este că lungimea mânerului este de numai 80 mm, ceea ce face prinderea puțin mai dificilă - cu toate acestea, Mândra se poate ocupa de majoritatea sarcinilor zilnice în timpul campingului, drumețiilor, bushcraft sau vânătoare.
Toată oferta de cuțite norvegiene Helle de calitate o găsiți la: cuțite Helle