În contact cu aerul, alimentele își pierd valoarea nutritivă și gustul. În plus, acestea devin un teren de reproducere pentru bacterii și ciuperci, ceea ce le scurtează durabilitatea. O modalitate interesantă de a păstra mâncarea proaspătă mai mult timp este aparatul de vidat FoodSaver.
Principiul ambalării în vid este simplu și eficient. Aparatul aspiră cea mai mare parte a aerului din punga cu alimente și apoi închide ermetic și sigilează punga. Astfel se creează un mediu extrem de inospitalier pentru multiplicarea microorganismelor. În același timp, aspirarea încetinește oxidarea, care afectează negativ gustul, mirosul și calitatea generală a alimentelor.
Dimensiuni după cum este necesar
aparatele de vidat FoodSaver sunt fabricate într-o gamă largă de dimensiuni. Modelul FFS015X testat de noi permite prelucrarea materiilor prime mai mari, dar își păstrează dimensiunile compacte de 40,8x8,7x14,5 cm, cu o greutate redusă de 2,4 kg. Pentru funcție, are nevoie de o priză clasică de 220 V, care o predestinează pentru utilizare în interior. Pe lângă aparatul de vidat în sine, veți găsi un pachet de pungi în pachet: cinci bucăți cu un volum de 3,8 litri, alte cinci cu un volum de 1 litru și o rolă transparentă cu lățimea de 28 și o lungime de 300 cm. Dacă dimensiunea pungilor prefabricate nu vi se potrivește, puteți utiliza rola care poate fi tăiată după cum este necesar.
Procesul de fabricare a pungilor este simplu. Conectați aparatul de vidat la electricitate și prin apăsarea celor două butoane laterale deschideți capacul. Introduceți capătul deschis al rolei pe banda de sigilare, astfel încât să atingă marginea frontală a sigilării. Apoi închideți dispozitivul - ledul verde se aprinde pentru a vă asigura că ați parcurs corect pașii. Apăsați butonul de sigilare, dispozitivul sigilează folia în câteva secunde (nu deschideți dispozitivul în timpul sigilării). De îndată ce ledul roșu de siguranță se stinge, deschideți aparatul apăsând butoanele laterale și scoateți folia. Nu trebuie să vă fie frică să o luați punga în mână - folia nu va fi fierbinte nici imediat după sigilare. Acum tăiați o lungime suficientă din partea de jos a rolei, pentru a se potrivi alimentului care doriți să vidați. Este necesar să adăugați încă 75 mm (la aspirare, punga din jurul alimentelor se va micșora și o rezervă mai mică ar împiedica aspirarea aerului).
FoodSaver nu folosește plastic simplu pentru pungi, dar un material special pentru extragerea eficientă a aerului. Se caracterizează printr-o construcție multistrat, datorită căruia nu se rupe și este rezistent la umezeală, îngheț și fierbere. Ne place ideea de a furniza o folie transparentă pe toată lungimea cu o dungă albă mată, pe care ține bine markerul permanent. Astfel puteți depozita cu ușurință fiecare fel de mâncare gătit cu o descriere, care nu se șterge nici măcar în congelator.
Operare ușoară
Indiferent dacă ați folosit o pungă prefabricată sau ați făcut tăiat o pungă din rolă, puteți începe procesul de vidat. Utilizarea FoodSaver este intuitivă, deci poate fi operat și de copiii de la opt ani. Puneți alimentele în pungă și introduceți capătul deschis în tava de picurare (tavă de plastic verde, care captează excesul de apă, de ex. la ambalarea cărnii crude). Închideți capacul - închiderea corectă este confirmată din nou de ledul verde. De îndată ce apăsați butonul de aspirare și sigilare, dispozitivul începe să extragă aerul din pungă și, în cele din urmă, îl sigilează etanș. Fiecare dintre aceste două procese, care durează maximum câteva zeci de secunde, are propria indicație de lumină roșie. Marele avantaj al aparatului de vidat FFS015X constă în posibilitatea de a aspira marea majoritate a alimentelor și materiilor prime. Dacă doriți să aspirați alimentele umede și suculente, apăsați butonul corespunzător înainte de a apăsa butonul de aspirare. Puteți alege o altă combinație de butoane pentru alimentele fragile, cum ar fi patiserie - în acest caz, dispozitivul oprește extragerea aerului chiar înainte de deformare și sigilează imediat punga.
Este important de menționat că aspirarea ajută la încetinirea degradării alimentelor, cu toate acestea, nu înlocuiește conservarea și, prin urmare, nu poate reduce complet deteriorarea. Cât timp mâncarea își păstrează gustul, aroma, aspectul și structura depind de starea sa în momentul vidării. Toate alimentele care necesită depozitare în frigider trebuie păstrate la frigider sau congelate după vidare.
Din propria noastră experiență putem confirma că, dacă se respectă acest principiu, mâncarea va rezista în stare perfectă de până la cinci ori mai mult, decât atunci când puneți mâncarea la frigider fără aspirare. Am fost plăcut surprinși, de exemplu, de starea cărnii de porc crudă, care, după ce a fost aspirată și sigilat într-o pungă, și-a păstrat culoarea roz naturală și, după ce s-a deschis după trei săptămâni în frigider, a avut același miros ca în ziua cumpărării.
Preparatori, dietetici și colecționari
Pentru depozitarea alimentelor vidate, vă recomandăm să urmați o altă regulă simplă: Pentru a prelungi termenul de valabilitate cu câteva zile până la săptămâni, puneți alimentele aspirate în frigider. Dacă aveți de gând să pregătiți stocuri pentru o lungă perioadă de timp, depozitați pungile pline în congelator după ce ați folosit FoodSaver.
Pachetul va deveni astfel un ajutor de bun venit pentru preparatorii care se aprovizionează în caz de urgență. Ați dat peste o vânzare de carne și doriți să cumpărați o cantitate mai mare la un preț bun? Datorită combinației aparatul de vidat FoodSaver și o rolă de folie, puteți vida porții în orice dimenziuni. Dispozitivul vă va fi la îndemână atunci când împachetați mâncarea pentru copii la scoală, drumeții, vânătoare, la cabană sau pescuit - mâncarea vidată ocupă mai puțin spațiu în rucsac și va rezista mai mult timp.
FoodSaver poate depozita mâncăruri proaspete și gata, inclusiv sosuri și feluri de mâncare. Așadar, vă va ajuta chiar și în situația în care pregătiți prea multă mâncare și nu doriți să aruncați resturile. Cu toate acestea, puteți prepara și alimente pentru o perioadă mai lungă - mulți utilizatori pregătesc prânzuri pentru întreaga săptămână, le videază și le depozitează în frigider. Zilele următoare, își deschid pungile și încălzesc mâncarea fără a fi nevoie să petreacă ore întregi în bucătărie.
Bucătarii profesioniști recomandă vidarea pentru depozitarea ingredientelor sezoniere mai rare, care sunt mai greu de obținut în alte zone, chiar și la un preț accesibil. FoodSaver va găsi aplicație chiar dacă ați început cu o dietă: pur și simplu împachetați porții pre-măsurate și scrieți cantitatea de calorii pe pungi. Chiar și unii călători își împachetează mâncarea pentru camping pentru a limita accesul la umezeală. În plus față de pungi și role, este posibil să achiziționați accesorii suplimentare pentru a facilita munca cu anumite tipuri de alimente. De exemplu, caserole în care puteți păstra mai bine alimentele fragile și lichide după ce aerul a fost aspirat sau dopuri speciale pentru depozitarea în vid a vinului sau a uleiurilor.
Sfaturi pentru diferite alimente
Carne si pește: Pentru cele mai bune rezultate, lăsați carnea în congelator timp de 1-2 ore înainte de vidare, acest lucru va păstra sucul și forma și va asigura o ambalare mai bună. Dacă nu puteți efectua pre-congelarea, puneși un șervețel de hârtie între carne și vârful sacului (nu poate să interfereze cu sigilul), care absoarbe excesul de umiditate.
Brânzeturi tari: Pentru a menține brânza proaspătă după tăiere, împachetați-o în vid înainte de a o pune la loc în frigider. Din cauza riscului de bacterii anaerobe, nu se recomandă aspirarea brânzeturilor moi.
Legume: Este bine să albiți întâi legumele (enzimele care ar putea provoca pierderea mirosului, a culorii și a gustului sunt oprite). Puneți-le în apă clocotită până la fierbere, dar să rămân crocante. Se lasă să se usuce înainte de aspirare. Vă rugăm să rețineți că legumele eliberează gaze în timpul depozitării, de aceea pot fi depozitate chiar și după albire doar în condelator. Din cauza riscului de bacterii anaerobe, nu folosiți vidul pentru a depozita ciuperci proaspete, ceapă și usturoi.
Fructe: Vă recomandăm să congelați fructele moi timp de 1-2 ore la început pentru a se întări puțin.
Produse de patiserie: Pentru vidarea prăjiturilor moi sau pufoase etc. vă recomandăm să folosiți caserolele FoodSaver pentru a-și păstra forma. Dacă totuși decideți o pungă, lăsați alimentele să înghețe 1-2 ore înainte.
Cafea și alimente vrac: Pentru a preveni pătrunderea particulelor de alimente în aparat, puneți un filtru sau un șervețel de hârtie deasupra pungii înainte de aspirare. De asemenea, puteți pune alimente vrac cu ambalajul original în pungă.
Oferta completă cu aparatele de vidat găsiți AICI: Aparate de vidat FoodSaver