Tradiționalul însoțitor într-o îmbrăcăminte modernă

Termosul este un însoțitor de nedespărțit pentru multe persoane care își petrec ore lungi și zile lucrând pe teren, indiferent de vreme și anotimp - de la vânători la soldați și muncitori din pădure până la lucrătorii de întreținere a liniilor electrice. De asemenea, este potrivit pentru drumeții, călători și aventurieri. Marca slovacă TETRAO se concentrează pe toate aceste grupuri, care a inclus în oferta sa două sticle termos de diferite dimensiuni.

Puțini oameni își dau seama de fapt de cât timp este termosul cu noi. A fost inventat în 1892 de James Dewar de la Universitatea Oxford, care avea nevoie pentru experimentele sale de un recipient care să mențină lichidele la o temperatură foarte scăzută cât mai mult timp posibil. El a folosit mai multe legi general cunoscute ale fizicii și le-a pus împreună într-o soluție inteligentă. Rezultatul a fost un recipient de sticlă cu pereți dubli, iar omul de știință a pompat aer în spațiul dintre ele. El știa că un vid ar preveni cel mai bine pierderile de căldură prin conducție și flux. În plus, el a oferit interiorului termosului o suprafață lucioasă, care a redus scurgerea de căldură prin radiație.

Elegant și practic

Proprietățile descrise se aplică și termosurilor moderne, care ne permit vara să păstrăm băuturile reci și invers în lunile de iarnă calde. La prima vedere, ar putea părea că nu ar mai fi nimic de îmbunătățit la termos. Cu toate acestea, chiar și la peste un secol de la invenție, designerii vin cu idei care folosesc materiale moderne, elemente de design și alte gadget-uri. Printre modelele care combină cel mai bun design Dewar și tehnologiile actuale se numără termosul marca TETRAO.

Producătorul slovac a lansat două tipuri, care diferă în primul rând ca volum: Sticla mai mare conține un litru de lichid, cea mai mică exact jumătate. Alegerea la cumpărare ar trebui să se bazeze în primul rând pe cât timp aveți nevoie de lichid pentru a vă asigura regimul de băut. Și de asemenea, din posibilitățile spațiale ale bagajelor dumneavoastră. Prefer echipamentul compact, așa că am ajuns la varianta de jumătate de litru - datorită diametrului de 7,2 cm și înălțimii de 24,4 cm, se potrivește cu ușurință în buzunarul lateral al majorității rucsacilor mici și medii.

Veți primi produsul TETRAO într-o cutie de carton cu informații de bază în limba engleză, care îi protejează în mod fiabil conținutul - termosul nu avea nici cea mai mică zgârietură pe el după îndepărtare. La prima vedere, am fost atras de finisajul verde închis matcare nu este doar elegant, ci și practic - nu creează reflexii nedorite. Aproximativ la mijlocul înălțimii sticlei se află logoul mărcii TETRAO. Prezența dumneavoastră nu va fi demascată nici măcar de un capac din oțel cu finisaj satinat.

Fabricat din oțel de calitate

Datorită tratamentului suprafeței, termosul nu alunecă în mână, chiar dacă ai palma transpirată sau o mănușă. Și chiar dacă ar cădea de la o înălțime mai mică, nu ar trebui să sufere daune fatale - peretele dublu poate face față impacturilor. La durabilitate contribuie si principalul material folosit: oțel inoxidabil 18/8 (marcat SUS 304 conform standardelor japoneze) cu 18% crom si 8% nichel. Se poate lăuda cu rezistență ridicată la coroziune, durată lungă de viață și întreținere ușoară, de asemenea rezistă bine mirosurilor și zgârieturilor mecanice. Nu este de mirare că este un material popular pentru producția de vesela de înaltă calitate și alte ustensile de bucătărie. Caracteristicile sale valoroase includ greutatea redusă - oferă termosului TETRAO cu aproximativ 30% mai puțină greutate (aproximativ 370 g) decât majoritatea modelelor concurente de jumătate de litru. Interiorul strălucitor din oțel inoxidabil al termosului nu este echipat cu inserții sau acoperiri care ar afecta gustul băuturilor.

În timpul unei inspecții mai detaliate veți descoperi alte avantaje. Gâtul este înconjurat de un suport din plastic cu o curea textilă atașată pentru transport sau agățat, de exemplu de un rucsac. Baza din cauciuc negru are un tratament anti-alunecare iar sticla stă ca un cui chiar și atunci când este plasată pe o suprafață netedă sau ușor alunecoasă. De asemenea, am descoperit curând că, indiferent de temperatura aerului și a lichidului din termos, suprafața verde nu face rouă prin picăturile condensate. Capacul din oțel servește și ca o cană robustă. Pentru ca după ce o deșurubați, restul băuturii din sticlă să nu se răcească inutil, veți găsi sub capac un capac din același material, echipat tot cu filet. Iar sub ea încă o surpriză: o sită detașabilă pentru ceai, cu mâner pliabil.

Pentru încălzire pe teren

Termosul a petrecut mulți kilometri cu mine în pădure și datorită dimensiunilor și greutății sale compacte, cu greu îmi aminteam că este în rucsac. Se deschide și se închide foarte ușor și este perfect etanșat - nu s-a scurs nici o picătură de lichid din el, chiar și atunci când un covrig pe care l-am pus deoparte mi-a căzut pe o parte și l-am observat abia după un timp. Poate singurul dezavantaj al filetelor „metal pe metal” este că este practic imposibil să deschideți/închideți termosul în mod neauzibil.

Potrivit producătorului, izolația în vid este atât de eficientă încât ține băuturile calde timp de 24 de ore și reci chiar și 36 de ore. Având în vedere că am testat produsul TETRAO în zilele secetoase de început de toamnă, m-a interesat în primul rând prima valoare menționată. Înainte de evenimentul de două zile pe teren, am făcut ceai dis-de-dimineață, am umplut termosul și l-am pus în rucsac. În timpul zilei, temperatura exterioară era de aproximativ 10°C, iar când m-am întins în sacul de dormit după aproximativ 15 ore, ceaiul era încă atât de fierbinte după turnare încât a trebuit să aștept să-l consum. Noaptea temperatura s-a apropiat de zero și pe la miezul nopții am decis să mă încălzesc din nou cu ceai. De data aceasta era mai degrabă cald și putea fi băut imediat. A doua zi dimineața, restul băuturii abia m-a încălzit și aș descrie-o ca fiind abia călduță.

Este adevărat că o parte din timpul testat sticla a fost în covrigi, o parte în afara acestuia și temperatura a variat. După ce m-am întors acasă, am testat eficiența izolației în condiții mai constante. Am turnat cafea proaspătă preparată în termos și am închis-o în frigider cu o temperatură setată de 4 °C. După exact 12 ore, l-am scos, l-am deschis – și am constatat că băutura cu cofeină era încă fierbinte. După alte cinci ore, era doar călduță.

Termosul funcționează bine și menține ceaiul sau cafeaua fierbinte mult timp, dar valorile date de producător le văd teoretice sau realizabile în condiții ideale în zilele călduroase. Mi-a plăcut noul produs de la TETRAO pentru combinația sa de robustețe, compactitate, funcționalitate și aspect atractiv. Indiferent de lichidul cald pe care îl turnați în el, puteți atinge imediat orice parte exterioară fără a vă arde - și aceasta este doar o altă dovadă a calității manoperei.

Un sfat final

Aș dori să adaug că, în timpul unei călătorii mai lungi de iarnă, puteți utiliza produsul TETRAO într-un mod diferit decât de obicei - pentru a găti într-un termos. Pe lângă combustibil (de exemplu, gaz pentru sobă sau lemne pentru foc), acesta mai economisește timp, deoarece fierberea are loc într-un recipient închis pe care îl puteți păstra în rucsac cât timp sunteți în deplasare. Cum funcționează? Când gătiți la foc mic, temperatura apei de fierbere nu crește, iar energia furnizată o transformă în abur. Așa că este suficient pentru a preveni răcirea din nou a apei încălzite. Exact asta face un termos - menține o temperatură constantă. În plus, apa cu o temperatură de 80 °C și 1–2 ore este suficient pentru a găti alimentele. Procedura este simplă: Puneți, de exemplu, carnea și cartofii tăiați mărunt într-un termos, acoperiți-i cu apă clocotită și închideți termosul. Dacă mâncarea a fost congelată, se va dezgheța în aproximativ 5 minute și temperatura va scădea la 50-60 °C. Turnați apa răcită, aduceți-o din nou la fiert și puneți-o din nou în termos. Acum va menține temperatura peste 80°C în interior și supa improvizată va fi gătită.

Poftă bună!

Autor blog: Miroslav Mašek 

Termosul TETRAO îl găsiți aici: Termos